UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 5

UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 5

UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 5

In this post, Sarkari Exam Bank Team is going to share information regarding UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 5 with answers. Sarkariexambank.com updates important blogs daily. This GS Prelims test is also important for RPSC – RAS and other PCS Exams.

UPSC IAS Test Series Test 5

Q. 1 If you are travelling on the East-West corridor of India, which of the following protected areas are you most likely to pass through?

  1. Gir National Park
  2. Pench Wildlife Sanctuary
  3. Borail Wildlife Sanctuary

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 3 only

D. 2 and 3 only


Q. 2 With reference to the Indian Ocean Tsunami Ready Programme, consider the following statements:

  1. It seeks to improve coastal community preparedness for tsunami emergencies through structural and systematic approaches.
  2. It is an initiative of ISRO and the World Meteorological Organization.

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 3 International Cooperation Scheme often seen in news seeks to:

A. Enhance the competencies of the MSMEs.

B. Strengthen the climate related policies of the governments.

C. Combat piracy  and  robbery in Indo- Pacific region.

D. Prevent money laundering activities and terror financing in the Asian continent. 


Q. 4 Recently Budithi Brass Craft is in it is the products made out of alloy like brass. It was registered as one of the geographical indication handicraft from which state?

A. Andhra Pradesh

B. Himachal Pradesh

C. Maharashtra

D. Madhya Pradesh


Q. 5 Consider the following pairs:

Limbs of Vedas            Subject it deals with

  1. Shiksha :    Grammar
  2. Kalpa :    Phonetics
  3. Nirukta :    Etymology
  4. Chhanda :    Metrics

Which of the pairs given above are correctly matched?

A. 1 and 2 only

B. 1, 3 and 4 only

C. 3 and 4 only

D. 1, 2, 3 and 4


Q. 6 Consider the following statements regarding Dead Zones:

  1. Dead zones are low-oxygen areas found in the world’s oceans and lakes
  2. They are     most      often     found near inhabited coastlines.
  3. They are found in both the Arabian Sea and the Bay of Bengal.

Which  of  the  statements  given  above  are correct?

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 7 Which of the following forms the features of phamsana, a type of nagara building?

  1. In this structure, roofs are composed of several slabs that gently rise to a single point over the centre of the building.
  2. In North India, phamsana design is mostly used for the garbhgriha.

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 8 Which of the following provisions were added to the Indian Constitution by the 42nd Constitutional Amendment Act of 1976?

  1. It added ‘living wage and proper working conditions for workers’ to Directive Principles of State Policy.
  2. It provided for the creation of All India Judicial Services.
  3. It provided for the Administrative Tribunals

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 3 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 2 only

D. 1, 2 and 3


Q. 9 Special Mention Accounts, introduced by the Reserve Bank of India, refers to

A. the accounts of those customers who have no history of defaults with regard to loan repayments.

B. those accounts that have the potential to become an NPA/Stressed Asset.

C. an account meant for contingencies under the Public Account of India.

D. those bank accounts which only  deal with transfer payments.


Q. 10 Which of the following is/are correct with reference to External  Commercial Borrowing (ECB)?

  1. ECB can be raised in Indian Rupees (INR) or any convertible currency.
  2. All entities that are eligible for foreign direct investment (FDI) can borrow through the ECB route.
  3. There is a ceiling on the total amount of ECBs that can be obtained by all Indian firms during a year.

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 2 only

D. 1, 2 and 3


Q. 11 Consider the following statements:

  1. The President may with the consent of the Governor of a State entrust to those officers in a state, functions in relation to any matter to which the executive power of the Union extends.
  2. The Governor of a State, with the consent of the Government of India, can entrust the Union Government with functions in relation to matters under which the executive power of that State extends.

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 12 Consider the following statements in the context of Bhagavatism:

  1. It centered around the worship of Vishnu or Bhagavat and originated during Rigvedic times.
  2. Bhagavatism was marked by bhakti and ahimsa.
  3. It preaches the doctrine of incarnation or avtara.

Which  of  the  statements  given  above  are correct?

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 13 Which of the following cases require approval from the National Biodiversity Authority?

  1. An Indian citizen seeking to access and obtain biological resources for commercial utilization.
  2. An Indian citizen seeking to transfer his/her research relating to biological resource obtained from India to a Non- Resident Indian.
  3. Obtaining a patent for research based on human genetic material.

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1 only

D. 1, 2 and 3


Q. 14 With reference to the arrangement of GST compensation for the Indian states, consider the following statements:

  1. Under this arrangement, 100% of the revenue loss of states is to be compensated by the center for 5 years.
  2. The GST compensation is released to the states at the end of every month.
  3. A GST compensation fund for the purpose has been constituted under the Public Account of India.

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 and 2 only

B. 3 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 15 Taliq, Nastaliq and Shikaste’in the context of medieval India refers to:

A. Calligraphic styles of Persian Language.

B. Local Tribes who did not believe in God.

C. A Persian festivals celebrated as New Year.

D. A method of salutations in Mughal Court.


Q. 16 National Health Stack (NHS) envisages a centralized health record to streamline the health In this context, which of the following statements is/are correct with reference to National Health Stack (NHS)?

  1. NHS is built as a Common Public Good to achieve the goal of Universal Health Coverage.
  2. It will significantly bring down the costs of health protection and promote wellness across the population.
  3. It is a joint initiative of the Ministry of Health and Ministry of Electronics and Information Technology.

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 2 and 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 17 Consider the following statements about the insurance sector in India:

  1. Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) is a statutory body for the overall supervision and development of the Insurance sector in India.
  2. Life Insurance Corporation (LIC) is the only public sector company engaged in the life insurance business in India.

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 18 LaQshya initiative seen in news is related to:

A. Boost the  immunity  of  the  people  in response to COVID-19.

B. Improve the quality of care in maternity operation theatres.

C. Provide quality skills to graduated students for their livelihood.

D. Facilitate processing of quality end data for future development of India.


Q. 19 Which of the following is/are the possible benefits of predators in an ecosystem?

  1. Increase in species diversity.
  2. Slow down the spread of disease.
  3. Prevents habitat destruction of  other species.

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 and 2 only

B. 2 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 20 Consider  the   following   statements   with reference to Natura 2000:

  1. It is the largest coordinated network of core breeding and resting sites for rare and threatened species in the world.
  2. It is  an initiative of Birdlife International.

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 5

UPSC IAS Test Series Prelims 2020 Test 5 Solutions

Questions no.Correct Answer
1C
2A
3A
4A
5C
6D
7A
8B
9B
10D
11C
12B
13A
14B
15A
16B
17C
18B
19D
20A

In addition, Our blog sarkariexambank.com known for best class notes and study material. You can also read articles regarding Physics and Chemistry. If you want to read about daily current affairs than you can follow these Indian government official websites. PIB and PIBindia Youtube channel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *