UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 4

UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 4

UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 4

In this post, Sarkari Exam Bank Team is going to share information regarding UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 4 with answers. Sarkariexambank.com updates important blogs daily. This GS Prelims test is also important for RPSC – RAS and other PCS Exams.

UPSC IAS Test Series Test 4

Q. 1 Which of the following features are common between the British and Indian Constitutions?

  1. Rule of law
  2. Written Constitution
  3. The federal structure of the polity
  4. Parliamentary form of the Government Select the  correct  answer  using  the  code given

A. 1, 3 and 4 only

B. 2, 3 and 4 only

C. 1 and 3 only

D. 1 and 4 only


Q. 2 Which of the following is common to ‘Dharwar’, ‘Aravalli’, ‘Singhbhum’ and ‘Bastar’?

A. They are the geologically stable portions of the Indian subcontinent and form the major

B. They are regions of wet deciduous

C. They are major bituminous coal producing regions of

D. They are the only regions in the subcontinent which have rift


Q. 3 What is helicopter money, often seen in the news?

A. It refers to the delayed tax paid by foreign companies after tax evasion is taken into

B. It is the unplanned borrowing money from abroad by the government at nominal interest

C. It refers to an unorthodox monetary stimulus strategy to spur inflation and economic

D. It is the situation in which the revenue income of a government in a given financial year is more than the estimated


Q. 4 Which of the following is/are the applications of recombinant DNA technology?

  1. Synthesis of human insulin
  2. Insect-resistant crops
  3. Diagnostic tests for hepatitis and HIV
  4. Environmental cleaning

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 only

B. 2 and 3 only

C. 1, 2 and 3 only

D. 1, 2, 3 and 4


Q. 5 With reference to modern Indian history, the Southborough Committee was appointed to:

A. inquire into and investigate the disturbances in Bombay, Delhi and Punjab after 1919

B. delineate the balance of power between Centre and

C. work out the details of the post-World War-I package of constitutional

D. recommend the    annulation    of    the partition of


Q. 6 Consider  the   following   statements   with reference to the velocity of money:

  1. It is a measurement of the rate at which money is exchanged in an
  2. If a nation has a higher GDP than another, then the velocity of money in its economy is also

Which of the statements given above is/ are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 7 Consider the following pairs:

           Portal                 Purpose

  1. eBkray :  online auction of attached assets by banks
  1. Bharatkosh  :  one-stop  platform  for  tax payments to the governments
  1. Santusht :  platform to address grievances related to public services

Which of the pairs   given   above   is/are correctly matched?

A. 1 only

B. 1, 2 and 3

C. 3 only

D. 2 and 3 only


Q. 8 Which of the following events may lead to the dissolution of the Council of Ministers?

  1. If the Annual Union Budget is rejected by the Lok Sabha
  2. If the Prime Minister resigns from his office
  3. If No-Confidence Motion is passed by Lok Sabha
  4. If Lok Sabha passes Censure Motion Select the  correct  answer  using  the  code given

A. 2 and 4 only

B. 1, 3 and 4 only

C. 1, 2 and 3 only

D. 1, 2, 3 and 4


Q. 9 Consider the following statements with reference to the Index of Industrial Production (IIP) which indicates the growth of various sectors in the Indian economy:

  1. It is  released  by  the Central  Statistics
  2. The current base year of IIP is 2011-12.
  3. In the index, the weightage of  the mining sector is greater than that of the manufacturing

Which  of  the  statements  given  above  are correct?

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3


10. Which of the following are the harmful effects of Fly ash?

  1. Air pollution leading to negative impacts on human
  2. Bio-accumulation of  heavy  metals  in plants and
  3. High radiation

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 11 Who among the following notifies the elections to constitute a new Lok Sabha and State Legislative Assembly?

A. Election Commission of India and State Election Commission

B. Election Commission  of  India  in  both the cases

C. President and Governor respectively

D. President in both the cases


Q. 12 Consider the following statements with reference to e-Waste Management Rules in India:

  1. These rules  do  not  apply  to  e-waste generated by Micro-enterprises.
  2. The State Pollution Control Board is given the responsibility to monitor the compliance of Extended Producer Responsibility – Authorisation in their respective

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 13 Consider the following statements:

  1. There were both transferable and non- transferable land rights under the Mughal State, but Maratha State had only non-transferable land
  2. In Mughal territories, there was one unified civilian and  military bureaucracy, while in  Maratha territories civilian and military bureaucracy was

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 14 Lithium Triangle comprises which of the following nations?

A. Argentina, Bolivia, Chile

B. Guatemala, Honduras and El Salvador

C. Zimbabwe, Botswana, South Africa

D. Laos, Cambodia, Thailand


Q. 15 Consider the following pairs:

        Festivals                                  Tribe

  1. Baneshwar :          Kokana
  2. Baishagu :          Bhil
  3. Bohada :          Bodo
  4. Sangken :          Khamptis

Which   of   the   pairs   given   above   is/are correctly matched?

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 4 only

D. 3 only


Q. 16 Who among the following are appointed by the Governor of a State and removed by the President of India?

  1. Members of     State    Public    Service Commission
  2. Judges of the High Court
  3. State Election Commissioner
  4. Members of     State     Administrative Tribunal

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 and 3 only

B. 2 and 4 only

C. 1, 3 and 4 only

D. 1, 2 and 3 only


Q. 17 Which of the following pairs is/are correctly matched?

        Mountain Range                Continent

  1. Sierra Nevada :    North America
  2. Sierra Madre :    Africa
  3. Sierra Morena :    Europe

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 18 Consider the following pairs of states and the special provision in the constitution: Constitutional Provisions States

  1. Article 371 :    Nagaland
  2. Article 371A :    Maharashtra and Gujarat
  3. Article 371B :    Assam
  4. Article 371C :    Manipur

Which of the pairs given above are correctly matched?

A. 1 and 2 only

B. 2, 3 and 4 only

C. 3 and 4 only

D. 1, 3 and 4 only


Q. 19 What  do   you   understand   by   ‘Delegated Legislation’?

A. It represents the power of Supreme court to make rules for it’s  own

B. It represents bye-laws and rules made by the executive authority as per the powers conferred to them by the

C. It is a parliamentary procedure in which all the outstanding demands of grants are put to vote at the end of the

D. It represents the laws made by the Parliament to fulfill obligations and duties under international


Q.  20 Consider the following statements regarding pottery of Indus Valley Civilization:

  1. There is  no  evidence  of  Wheel-made pottery in Indus Valley
  2. The Plain pottery is more common than painted ware and it was generally made up of red
  3. The miniature pots of faience (glaze) are found in all the settlements of Indus Valley

Which of the statements given above is/are correct?

A. 2 only

B. 1 and 3 only

C. 2 and 3 only

D. 1, 2 and 3

UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 4

UPSC IAS Test Series Prelims 2020 Test 4 Solutions

Questions no.Correct Answer
1D
2A
3C
4D
5C
6A
7A
8C
9A
10D
11C
12A
13B
14A
15C
16A
17C
18C
19B
20A

In addition, Our blog sarkariexambank.com known for best class notes and study material. You can also read articles regarding Physics and Chemistry. If you want to read about daily current affairs than you can follow these Indian government official websites. PIB and PIBindia Youtube channel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *