UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 3

UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 3

UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 3

In this post, Sarkari Exam Bank Team is going to share information regarding UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 3 with answers. Sarkariexambank.com updates important blogs daily. This GS Prelims test is also important for RPSC – RAS and other PCS Exams.

UPSC IAS Test Series Test 3

Q. 1 Which of  the  following  are  the  United Nations Specialised Agencies?

  1. International Labour Organization
  2. World Trade Organization
  3. World Health Organization
  4. International Bank  for  Reconstruction and Development
  5. International Telecommunication Union Select the  correct  answer  using  the  code given

A. 1 and 4 only

B. 2, 3 and 5 only

C. 1, 3, 4 and 5 only

D. 1, 2, 3, 4 and 5


Q. 2 Consider the following statements:

  1. Sir William Sleeman is said to be the architect of the campaign against
  2. A separate “Thugee and Dacoity Department” was established in the 1830s  to   deal    with    rising    cases of thugee in British

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 3 Consider the following statements:

  1. Tax buoyancy refers to the responsiveness of tax mobilization to economic
  2. Tax Elasticity refers to the responsiveness of tax revenue to the change in tax
  3. Laffer curve is the graphical representation of the concept of tax

Which of the statements given above is /are correct?

A. 3 only

B. 1 and 2 only

C. 1, 2 and 3

D. None


Q. 4 While a part of this state lies on the same latitude as Gujarat, the tropic of cancer does not pass through it, and the Indian Standard Meridian passes through The northern part of this state is an extension of the forest- covered and mineral-rich Chotanagpur Plateau and the southern part is an extension of the Eastern Ghats. Notable mountain peaks include  Mahendra  Giri and Malayagiri.

Which  of  the  following  states  is  being described in the above passage?

A. Chhattisgarh

B. Odisha

C. Andhra Pradesh

D. West Bengal


Q. 5 Consider the following statements regarding Global Partnership on Marine Litter (GPML):

  1. It is an inter-governmental partnership comprising only G-20 countries as
  2. It was launched at the United Nations Conference on Sustainable Development (Rio+20) in June

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 6 In ancient India, which factors led to the rise of the Magadha Empire?

  1. Its capital  at  Pataliputra  was  a  true water-fort.
  2. Its location in Gangetic plains enabled the peasants to produce surplus of grains and store for tough
  3. It was benefitted by the rise of towns and the use of metal

Select  the  correct  answer  using  the  code given below:

A. 1 only

B. 1, 2 and 3

C. 2 only

D. 2 and 3 only


Q 7. Consider the following statements with respect to Central Administrative Tribunal (CAT):

  1. It is a constitutional
  2. It comprises  of  members  drawn  from both administrative and judicial
  3. It is empowered to frame its own rules of procedure and

Which of the statements given above is/are correct?

A. 3 only

B. 1 and 2 only

C. 2 and 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 8 Consider the following statements with reference to Chemosynthesis:

  1. It involves the use of gamma radiation and a natural pigment called melanin to create energy for
  2. Chemosynthetic bacteria is found mainly around the Chernobyl Nuclear Power

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 9 Section 144 of the Criminal Procedure Code (CrPC) can remain in force for the maximum period upto:

A. 1 year

B. 2 years

C. 6 months

D. 2 months


Q. 10 In the  context  of  ecology,  consider  the following pairs:

             Ecological Law                                      Description

  1. Gause’s Law :    An   organism   cannot redevelop an organ or attribute discarded by its ancestors
  2. Dollo’s law :    Animals    adapted    to cold    climates     have shorter limbs
  3. Allen’s law :    Two   species   with   a similar niche cannot live   together   in   the same place

Which  of  the pairs  given  above  is/are  not correctly matched?

A. 1 and 2 only

B. 3 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 11 Consider the following statements:

  1. Formation of dew is more likely to take place on a cloudy night due to high
  2. Radiation fog  forms   during   winters as cooling of the ground leads to saturation of the

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 12 Which of the following commissions were related to reforms in education in India?

  1. Raleigh Commission,1902
  2. Saddler Commission,1917
  3. Hunter Commission,1882

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1, 2 and 3

B. 1 and 3 only

C. 2 only

D. 2 and 3 only


Q. 13 Joint  Monitoring Programme Report, an annual report produced by the World Health Organization and UNICEF  deals with:

A. assessing the progress in reduction of under-nourished children across the

B. assessing the progress in reducing inequalities in household drinking water, sanitation and hygiene (WASH).

C. measuring the decline in child mortality in least developed

D. assessing the decline in preventable pneumonia and diarrhoea deaths among children in developing


Q. 14 Okjokull glacier that was officially declared dead recently is situated in which one of the following countries?

A. Sweden

B. Russia

C. Iceland

D. Norway


Q. 15 Consider the following statements in the context of Repco Bank:

  1. It was established with the purpose of promoting the rehabilitation activities for repatriates from neighboring countries mainly from Sri Lanka and Myanmar
  2. The area of operation of the bank covers the south Indian states
  3. The bank is under the administrative control of the Ministry of Home

Which of the statements given above is/are correct?

A. 2 and 3 only

B. 1 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 16 Consider the following statements with reference to Mangrove forests:

  1. Mangrove forests are spread across all coastal states of India including Andaman and Nicobar
  2. The area  under  mangrove  forests  is under a steady

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 17 Consider the following statements about the taxation system in the Vijayanagara Empire:

  1. There was a complete absence of taxes on any
  2. Merchant guilds and craft guilds had the right to levy taxes on common
  3. Taxes were the same for both the rich and poor
  4. No tax was levied on foreign traders to encourage foreign trade and

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 and 3 only

B. 2, 3 and 4 only

C. 2 only

D. 1, 2, 3 and 4


Q. 18 Which of the following statements in the context of Liquidity Coverage Ratio is/are correct?

  1. LCR is the proportion of high-quality liquid assets set aside to meet short-term
  2. It was introduced by the Basel Committee on Banking Supervision as a part of post-2007-Global Financial Crisis
  3. NBFCs, both deposit-taking and non- deposit taking are brought under the LCR requirement.

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 2 only

D. 1, 2 and 3


Q. 19 A Scanning Electron Microscope (SEM) uses focused beams of electrons to render high resolution, three-dimensional SEM has applications in which of the following areas?

  1. Agriculture
  2. Testing new vaccinations and medicines
  3. Microchip production
  4. Criminal and forensic investigations Select the  correct  answer  using  the  code given

A. 1 only

B. 3 and 4 only

C. 2, 3 and 4 only

D. 1, 2, 3 and 4


Q. 20 Which of the following patterns of water circulation are observed in the global ocean conveyor belt?

  1. Coldwater sinks to the bottom near the north
  2. Surface warm water is transported from the equator towards the north pole

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 3

UPSC IAS Test Series Prelims 2020 Test 3 Solutions

Questions no.Correct Answer
1C
2C
3B
4B
5B
6B
7C
8D
9C
10D
11B
12A
13B
14C
15D
16A
17C
18D
19D
20C

In addition, Our blog sarkariexambank.com known for best class notes and study material. You can also read articles regarding Physics and Chemistry. If you want to read about daily current affairs than you can follow these Indian government official websites. PIB and PIBindia Youtube channel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *