UPSC IAS Test Series General Studies - Prelims 2020 Test - Part 2

UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 2

UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 2

In this post, Sarkari Exam Bank Team is going to share information regarding UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 2 with answers. Sarkariexambank.com updates important blogs daily.

UPSC IAS Test Series Test 2

Q 1. Which of the following were published by Gandhiji?

  1. Harijan Sevak
  2. Navjivan
  3. Indian Opinion
  4. Young India

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 and 3 only

B. 2 and 4 only

C. 2, 3 and 4 only

D. 1, 2, 3 and 4


Q. 2 Which of   the   following    is/are    correct regarding duty credit scrip?

  1. It is a certificate that can be used by its holder for the payment of import
  2. They are issued to exporters by the Director-General of Foreign Trade (DGFT).

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 3 Consider the following pairs:

Biofuel Generation           Source

  1. First :                        Non-Food Biomass
  2. Second :                  Vegetable oils
  3. Third :                      Engineered algae

Which   of   the   pairs   given   above   is/are correctly matched?

A. 1 and 2 only

B. 3 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 4 Consider the following statements about the Salt Satyagraha:

  1. Kelappan organized a march from Thiruchirapalli to Thanjuvar to break the salt law.
  2. Rajagopalachari     organized     salt marches in the Malabar region.
  3. Gopabandhu Chaudhuri organized salt marches in Balasore, Cuttack and Puri

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 and 2 only

B. 3 only

C. 1, 2 and 3

D. None


Q. 5 Consider the following statements regarding foreign contribution to Non-Governmental Organisations (NGOs):

  1. Foreign  contributions   by   NGOs   are regulated by the Ministry of
  2. Centrally funded NGOs receiving more than Rupees 1 crore grant annually are audited under the Lokpal & Lokayukta Act,

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q 6. Consider the following pairs:

       Vedic Terms             Meaning/Stand for

  1. Ayas :                     Metal
  2. Vrihi :                      Tribe
  3. Vrajapati :              Chief of army
  4. Vis :                         Rice

Which   of   the   pairs   given   above   is/are correctly matched?

A. 1 only

B. 1 and 3 only

C. 2 and 4 only

D. 3 and 4 only


Q. 7 In light of the COVID-19 pandemic, consider the following statements regarding the Pradhan Mantri Garib Kalyan Package:

  1. It provides  insurance  scheme  for  all healthcare workers fighting COVID-19.
  2. It aims to provide free food grains only to the population below the poverty
  3. It has  increased  the  minimum  wage amount under the MGNREGA scheme.

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 and 2 only

B. 1 and 3 only

C. 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 8 With reference to Joint Forest Management (JFM) & Community Forest Resource (CFR) management, consider the following statements:

  1. JFM lacks any statutory sanctity while CFR right is recognized under the Forest Rights Act,
  2. JFM is jointly done by the forest department and the local community while CFR is managed by members only from gram

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 9 Which of the following statements is/are correct about the eminent Sanskrit poet Rajasekhara?

  1. He wrote Kavyamimamsa,  a   practical guide for
  2. He was  a  court  poet  of  the  Gurjara

Select  the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 2


Q. 10 E-2020 Initiative of the World Health Organisation (WHO) deals with the elimination of which of the following diseases?

A. Ebola

B. Malaria

C. AIDS

D. Tuberculosis


Q. 11 Consider the following pairs:

          Indian Region                         Vegetation

  1. Andaman & Nicobar :             Hydrophytes
  2. Ladakh :                                    Xerophytes
  3. Rann of Kutchh :                     Halophytes

Which   of   the   pairs   given   above   is/are correctly matched?

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 12 With reference to India’s folk culture, what is ‘Japi’?

A. It is an ancient style of pottery work still prevalent in the tribal areas of North- East

B. It is a traditional headgear of Assamese to protect them from the sun and

C. It is a form of painting, depicting human figures in traditional Rajasthani

D. It is a tribal dance form with primitive drums and refreshing vigour and movements, performed in Saurashtra


Q. 13 Consider the following statements regarding Ganges river dolphins:

  1. Its habitat is confined to river Ganga and its
  2. They are classified as Critically Endangered by
  3. It has been designated as India’s National Aquatic

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 3 only

D. 1, 2 and 3


Q. 14 The term ‘Deepfake’ sometimes seen in news is related

A. Technology used to detect fake news in the social

B. Algorithms uses to manipulate the appearance and voices into real looking

C. Robots send on the sea bed to discover the Poly metallic

D. Software used  in  the  banks  to  detect counterfeit


Q. 15 Consider the following passage:

“I was a diplomat who came to visit India from Herat in the 15th Century. My travelogue provides an interesting mixture of emotions and perceptions. I didn’t appreciate what I saw at the port of Calicut. However, I was filled with admiration on visiting the temple near the Western Ghats in my subsequent visits.”

Which  of  the  following  personalities  does the above passage refer to?

A. Abdur Razzaq

B. Ibn Battuta

C. Ibn Juzayy

D. Al- Biruni


Q. 16 Which of the following is/are correct with reference to the Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index?

  1. It ranks the Indian states and the Union Territories based on the implementation of provisions proposed under the model APMC Act.
  2. It was launched by the NITI

Select the  correct  answer  using  the  code given below.

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 17 The compound of this material has unique semiconducting characteristics and has led to the development of technologies for conversion of carbon dioxide into fuel using sunlight and water thus providing a solution for twin problems of pollution and fossil fuel It acts as a photo (electro)catalysts in artificial photosynthesis.

Which  of  the  following  material  is  being referred to in the above passage?

A. Lithium nitride

B. Lithium bromide

C. Carbon nitride

D. Carbon tetrabromide


Q. 18 Consider the following statements regarding Fundamental Rights and Legal Rights:

  1. Both Legal rights and fundamental rights are protected by the
  2. Fundamental Rights cannot be amended whereas legal rights can be

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2


Q. 19 Who among the following has the authority to alter the boundaries of the Scheduled Areas?

A. President

B. Governor of the State

C. Parliament

D. State Legislature


Q. 20 Consider the following statements:

  1. Application of synthetic fertilizer results in the emission of nitrous oxide into the
  2. Phosphatic fertilizers are one of the causes of uranium pollution in the soils in

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 2

UPSC IAS Test Series Prelims 2020 Test 2 Solutions

Questions no.Correct Answer
1D
2C
3B
4B
5B
6A
7B
8C
9C
10B
11D
12B
13C
14B
15A
16C
17C
18D
19A
20C

In addition, Our blog sarkariexambank.com known for best class notes and study material. You can also read articles regarding Physics and Chemistry. If you want to read about daily current affairs than you can follow these Indian government official websites. PIB and PIBindia Youtube channel.

1 thought on “UPSC IAS Test Series General Studies Prelims 2020 Test 2”

  1. Pingback: UPSC IAS Test Series General Studies - Prelims 2020 Test 1 - Sarkari Exam Bank

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *